rijschool

Beloningen en risico’s van chiptuning

Het tunen van uw auto kan een aantal risico’s met zich meedragen. Mede daarom wordt het ook geadviseerd om dit door een professional te laten doen. Vagtechniek is gespecialiseerd in (chip)tuning van verschillende merken en modellen. 

Wat zijn de beloningen?

Zoals elke versnellingsbak zou zeggen, kracht en meer power is zijn eigen beloning, en zeker, als uw Honda Civic plotseling schakelt als rakket voor het stoplicht wegrijdt zonder andere wijzigingen voor een relatief goedkope remap, dan zou u denken dat was een vrij goede deal. Ook als de topsnelheid van uw auto elektronisch begrensd is, kunt u dat ook laten verwijderen. Voor een harde werker, als u plotseling honderden dollars per jaar aan brandstof bespaart, is een eerste investering van een paar honderd dollar een verstandige zet.

Wat zijn de risico’s?

Het eerste wat u zou moeten weten is dat als de hoogste snelheid van een auto beperkt is, dit gewoonlijk om een zeer goede reden is – u wilt niet de harde manier te weten komen dat uw auto plotseling opstijgt bij een snelheid van 300 km/u verandert. U moet er ook rekening mee houden dat de standaardremmen, banden en vering van de auto tijdens de productie allemaal zijn afgestemd op het vermogen van de auto en dat ze niet in staat zijn om veilig om te gaan met een aanzienlijke verhoging van het vermogen en de snelheid van de auto. Ook dit wilt u niet op de harde manier te weten komen bij hoge snelheden.

Het tweede belangrijke punt waar u rekening mee moet houden is dat er, zoals bij elke software, piraten zijn. Elke cowboy met een laptop en de juiste aansluitingen kan de software en de juiste stekkers voor de seriële poort van uw auto in handen leggen en op uw oprit komen en grote prestatievoordelen beloven voor pinda’s, maar zijn software kan verouderd, gehackt of gekloond zijn.

In het geval van een slechte remap, is het beste geval scenario dat u vreemd, inconsistent gedrag van uw voertuig opmerkt, en dat u het uiteindelijk naar een gerenommeerd ECU Remapping Centre moet brengen en moet betalen om het goed te laten herdoen. Een slechter scenario is dat de onbetrouwbare software uw ECU beschadigt, waardoor de motor volledig wordt stilgelegd en u een paar duizend euro voor een nieuwe ECU moet uitvinken.

In het ergste geval is de schaduwrijke remap volledig ongeschikt voor uw aandrijflijn, wat onherstelbare schade aan uw motor of transmissie veroorzaakt en u vele duizenden dollars kost.

Hoe de risico’s te vermijden

Voorspelbaar is het advies: als u het niet zelf kan, laat het dan aan een professionals over. Ga voor gerenommeerde, gerenommeerde tuningbedrijven met ervaring. Het gebruik maken van tuning bij bedrijven heeft voor en nadelen. Ze zijn misschien wel duurder, maar dat is niet voor niets – ze maken gebruik van goed opgeleide technici, en hun hardware en software zijn gelicentieerd en up-to-date.