22 januari 2022

De beste fiets voor ouders

Wanneer je moeder bent is het natuurlijk handig als je een fiets hebt waarbij je goed ondersteund wordt in je dagelijkse activiteiten. Een moederfiets heeft soms de bijnaam mamafiets, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit alleen handig is voor de moeders. Ook voor de vaders is het heel handig om deze fiets te gebruiken. In dit artikel gaan we op de voordelen van een mamafiets in. Om te beginnen lijkt de fiets op een gewone damesfiets. Maar dan met een aantal extra onderdelen en daarbij horende voordelen. Zo is het stuur vaak wat groter, hierdoor is het een stuk makkelijker om een kinderzitje voorop te monteren. Dit stuur is vaak nog wat steviger dan bij de gewone damesfietsen. 

Kinderzitjes

Soms worden deze kinderzitjes ook achterop geplaatst. Ook daar is bij de mamafiets aan gedacht! Zo is ook de bagagedrager extra stevig en is het hierdoor ook makkelijk om een kinderzitje te monteren. Dit komt vaak ook door de universele aansluiting van de kinderzitjes. Maar het is fijn dat de mamafietsen op deze extra krachten berekend zijn. Wanneer je dan je mamafiets met kinderzitje wil parkeren is het belangrijk dat deze natuurlijk niet omvalt. Bij veel mamafietsen zit er daarom een extra stabiele standaard op. Dit is een standaard met twee poten. Hierdoor staat de fiets rechtop en is de kans op omvallen een stuk kleiner. Dit is natuurlijk heel fijn als je je fiets parkeert en je kind vervolgens uit het kinderzitje wil tillen. Ook kan je het stuur vaak op slot zetten. Dit zorgt er dan voor dat je stuur niet meer kan draaien, waardoor het gewicht van je kind er niet voor zorgt dat het stuur naar een kant valt. 

Het frame

Het grootste herkenningspunt aan een mamafiets is vaak het frame. Dit frame kan je namelijk aan meerdere dingen herkennen. Zo zit er vaak een lage instap in het frame. Hierdoor wordt instappen een stuk makkelijker, ook als je een kinderzitje aan het stuur hebt. Want dit is het tweede herkenningspunt van het frame, de afstand tussen het zadel en het stuur. Hierdoor is er een stuk meer ruimte om op te stappen of af te stappen met een kinderzitje. Je hoeft je benen er dan niet tussen te proppen tijdens het opstappen. Al met al heeft een mamafiets veel voordelen voor ouders. Het wordt nog makkelijker om met de fiets met je kind of kinderen op stap te gaan.