rijschool

De premie van een autoverzekering

Wanneer je een auto aanschaft zijn er verschillende auto keuzes om tussen te kiezen. Daarnaast zijn er ook vele verzekeringen voor je auto! Zo kan je voor een volkswagen een volkswagen verzekering nemen en voor een volvo een volvo verzekering! Je betaalt voor je verzekering elke maand een premie. In dit artikel vertellen we je meer over deze premie!

Is de premie voor iedereen hetzelfde?

Voor 2011 betaalde een man een hogere premie voor zijn autoverzekering dan een vrouw. Dit is natuurlijk afgeschaft, omdat er geen onderscheid gemaakt mag worden voor verzekeringen op basis van iemands geslacht. Maar een onderzoek van autoverzekering.nl van 2016 resulteerde in het feit dat mannen alsnog meer betalen voor hun premie dan vrouwen. Tussen alle verzekering soorten die er zijn voor de auto (WA-verzekering, WA-plus verzekering en allrisk verzekering), blijkt dat bij de allrisk verzekering het verschil het grootst is. Hier betalen mannen ongeveer € 59,32 per maand terwijl vrouwen maar € 51,33 betalen. Het verschil dat opgemerkt is kan echter niet verklaart worden door de waarde van de auto, omdat mannen meer uitgeven tijdens de aanschaf van een auto dan vrouwen. Het gemiddelde ligt voor mannen op € 24.217,- terwijl vrouwen gemiddeld € 19.661,- uitgeven tijdens de aanschaf van hun auto. Een premie is namelijk hoger, wanneer de waarde van de auto ook hoger is.

Voor jongeren en ouderen gelden ook een hogere premie (een premie kan dus wel gebaseerd worden op basis van leeftijd). Dit komt doordat ouderen vaker schade maken en daardoor deze schade terug claimen. Dit terwijl jongeren nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, doordat ze weinig tot geen rijervaring hebben. Voor deze reden is de premie voor jongeren dus hoger, dit geldt voor jongeren tot 24 jaar oud. Daarnaast geldt ook, hoe meer schadevrije jaren je hebt hoe lager je premie is.

Ten slotte kan je premie ook op basis zijn van waar je woont. Dit komt door de cijfers die een verzekeraar binnen krijgt van wijken, steden en dorpen. Hoe meer claims gemaakt worden in de regio, hoe hoger de premie. Omdat verzekeraars zoveel statistieken kunnen bijhouden door hun klanten kan de premie in 1 straat zelfs verschillen!

Geef een reactie