22 januari 2022
Benzine tank

Het verschil tussen rijden met benzine tank en elektrisch

Steeds meer mensen overwegen de overstap te maken van rijden op benzine naar elektrisch rijden en steeds meer mensen maken ook daadwerkelijk deze overstap tegenwoordig. Door de toename van het aantal elektrische auto’s en het afnemen van bezwaren hiertegen krijgt de elektrische auto steeds meer populariteit. Ondanks dit feit blijft het rijden met een benzine tank vooralsnog het meest populair in Nederland. Maar hoe komt dit nu eigenlijk en wat zijn nou exact de kenmerken van het rijden op een benzine motor en hoe verhouden deze zich ten opzichte van elektrisch rijden? Dit zal ik in dit artikel kort en kernachtig bespreken.

Benzine tank

Kenmerken van rijden op benzine motor

Heden ten dage rijdt nog steeds de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking in een auto die op benzine functioneert. Bij benzineauto’s kan er een onderscheid gemaakt worden tussen Euro 98 en Euro 95, de meerderheid van de auto’s hebben Euro 95 nodig. Auto’s op benzine hebben een aantal voordelen en kenmerken ten opzicht van bijvoorbeeld auto’s die rijden op diesel. Zo betaal je met een auto die op benzine rijdt een stuk minder wegenbelasting dan met een auto die op diesel rijdt, de milieuvervuiling is dan ook een stuk minder met benzine. Ook heb je het voordeel dat benzineauto’s een stuk waardevaster zijn dan dieselauto’s. Het vullen van de benzine tank is echter wel een stuk duurder dan bij een diesel tank.

Verschillen ten opzichte van elektrisch rijden

Allereerst heb je bij elektrisch rijden vanzelfsprekend het voordeel dat je niet meer hoeft te tanken, dit scheelt op de lange termijn een hoop geld. Daarnaast is elektrisch rijden in aanzienlijke mate bete voor het milieu, je stoot immers een stuk minder milieuvervuilende stoffen uit dan bij een auto die op benzine rijdt. Een ander groot voordeel dat elektrische auto’s hebben ten opzichte van auto’s met een benzine tank is dat elektrische auto’s op fiscaal gebied veel voordelen op kunnen leveren. Je betaalt hierbij namelijk geen motorrijtuigenbelasting en de bijtelling is een heel stuk lager dan bij een benzineauto.

Kortom, het is geen verassing dat steeds meer mensen voor elektrisch kiezen gezien al deze voordelen.