22 januari 2022

Moet je een helm dragen op een elektrische scooter?

Het korte antwoord is: Ja. Door een helm te dragen bescherm je jouw hoofd bij een ongeval of valpartij. Ook voor sporten zoals wielrennen, skaten en snowboarden is het standaard dat mensen een helm dragen. 

Wanneer moet je verplicht een helm dragen?

Wat zegt de Nederlandse wet hierover? Namelijk dat wanneer je op een bromfiets of motorfiets rijdt je een goedgekeurde helm moet dragen. Deze helmplicht geldt niet alleen voor open brommobielen. Maar ook voor driewielige motorvoertuigen (zonder gordels) en zeer snelle e-bikes en speed pedelecs die ook gezien worden als brommer.  Ook een elektrische scooter valt dus onder deze regels. Als het voor de bestuurder verplicht is om een helm te dragen geldt dat tevens ook voor een bijrijder.

Het klinkt allemaal erg logisch, maar door uitzonderingen kunnen mensen zich wel eens vergissen. Voor scooters en bromfietsen hoef je namelijk geen helm te dragen als het voertuig niet harder dan 25 km per uur kan rijden.

Voor de open brommobielen geldt dat wanneer je goedgekeurde veiligheidsgordels hebt, je ook zonder helm kunt rijden.

Nieuwe helmplicht regels voor 2022

Nu kun je nog zonder helm rijden op Snorfietsen, gewone fietsen of e-bikes die niet harder gaan dan 25 km per uur. Maar “Volgens de Rijksoverheid moeten alle snorfietsers vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. Ook elektrische scooters vallen daaronder. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en –gewonden onder snorfietsers omlaag gaat. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede Kamer zendt.’

Dit houdt in dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Snorfietsen herken je aan de blauwe kentekenplaten. Bromfietsen hebben altijd een gele kentekenplaat. Naar verwachting kan het nog even duren voordat de helmplicht overal wordt ingevoerd. Maar voor je eigen veiligheid kun je het beste zoveel mogelijk met goedgekeurde helm rijden.
Je kunt dit jaar een scooter kopen en alvast rekening houden met de nieuwe regels door een veilige helm aan te schaffen.