17 oktober 2021

Tips bij het kopen van een nieuwe motor

Bent u van plan een – al dan niet tweedehands – motor te kopen? Dan is het goed om te weten dat daar heel wat bij komt kijken; van het checken van de staat van de motor tot het afsluiten van een motorverzekering. Wij lichten een aantal dingen uit die belangrijk zijn bij het kopen van een motor.

1. Bepaal het budget en type

Het klinkt misschien logisch, maar toch is het belangrijk: voor uw zoektocht naar een nieuwe motor begint, is het van belang dat u voor uzelf bepaalt hoeveel de motor maximaal mag kosten en wat voor motor u graag wilt. Op die manier kunt u direct gericht zoeken op het soort motor dat u graag wilt hebben, in de prijsklasse die voor u van toepassing is. Hiermee vernauwt u uw zoektocht, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om de perfecte motor te vinden.

view of a man with a motorcycle on a asphalt road.

2. Check de staat van de motor

Heeft u een motor gevonden die u wel wat lijkt? Schroom dan niet om eens een afspraak te maken waarbij u de motor goed controleert en een proefrit maakt. Wanneer u zelf nog nooit een motor heeft gehad of niet zoveel verstand heeft van motoren, is het handig om iemand naar de afspraak mee te nemen die dat wel heeft, zo weet u zeker dat de motor goed gecontroleerd wordt. Check zowel de buitenkant en lak van de motor als de onderdelen, en check goed of er niets mis is. Daarnaast is het handig om een proefrit te maken, zodat u zeker weet dat de motor goed rijdt en u het ook fijn vindt om op de motor te rijden.

3. Sluit een motorverzekering af

Wanneer u de motor eenmaal heeft gekocht, moet u de motor verzekeren. Naast de verplichte WA verzekering kunt u eventueel een aanvullende verzekering nemen, maar dit is niet verplicht. U kunt dus zelf kiezen of u het bij alleen de WA verzekering houdt, uw motor all risk verzekert, of iets daartussen in. Let wel op: zolang u geen WA-verzekering heeft, is het verboden om met de motor te rijden.