22 januari 2022

Transport & Logistiek

Het optimaliseren van de transport & logistiek processen van een bedrijf is van vitaal belang om op een zeer concurrerend niveau te blijven. Handmatige en analoge processen zijn over het algemeen inefficiënt. Dit leidt tot ongeorganiseerd en chaotisch management, heeft een negatieve invloed op de relaties met leveranciers en leidt tot onbevredigende ervaringen van klanten.

Daarom moeten organisaties de technologische innovaties die vandaag op de markt beschikbaar zijn, op de voet volgen om hun logistiek beheer tot maximale prestaties te brengen.

4 technologische innovaties om de transport & logistiek sector te verbeteren

In het midden van Industrie 4.0 biedt de technologiemarkt een aantal zeer krachtige innovaties, die kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk bedrijf op het gebied van logistiek en toeleveringsketen. Enkele van deze innovaties zijn:

1. Blockchain

Blockchain is een computertechnologie die, toegepast op de logistieke sector en de toeleveringsketen, het mogelijk maakt alle informatie betreffende de traceerbaarheid van een product op een onveranderlijke en veilige manier vast te leggen.

Dit register is nuttig om onder meer de authenticiteit van de producten, de oorsprong van de grondstoffen en de beroepsbeoefenaren die met de goederen in aanraking zijn geweest, te verifiëren.

2. Kunstmatige intelligentie in logistiek en toeleveringsketen

Kunstmatige intelligentie (AI) via kunstmatige logica is in staat een uiterst krachtig niveau van computerverwerking te bieden. Deze verwerking toegepast op logistiek en toeleveringsketen vertaalt zich in geautomatiseerde oplossingen van hoge precisie.

Enkele van de toepassingen van AI in de logistieke sector zijn:

  • Planning van autonome voertuigen om goederen te vervoeren;
  • Analyse van de bewegingen van werknemers om efficiëntere werkmethoden te ontwerpen;
  • Intelligente besturing van robotsystemen in transport- en logistieke centra.

3. Robotica in logistiek en toeleveringsketen

Robotica is wellicht de belangrijkste technologie die automatisering van bepaalde logistieke processen mogelijk maakt. Een van de bekendste voorbeelden van de toepassing ervan zijn de zogenaamde Drives. Dit zijn de robots die Amazon gebruikt om rekken van meer dan 1 ton van het ene punt naar het andere te verplaatsen binnen zijn logistieke centra.

Deze Drives werken volledig onafhankelijk van menselijke controle, aangezien zij zich voortbewegen op basis van QR-codes die zich op de grond bevinden.

4. Technologische platforms voor last-mile tracking

Last mile delivery is een van de meest cruciale transport & logistiek activiteiten voor het zakelijk succes van een bedrijf. Desondanks hebben de meeste organisaties geen duidelijke en directe controle over dit soort leveringen.

Daarom is er high-tech software op de markt voor last-mile merchandise visibility. Deze toepassingen bieden, onder andere:

  • Real-time tracking van vervoerders;
  • Directe communicatiekanalen met eindklanten;
  • Geoptimaliseerde routeplanning en -analyse.

Afhankelijk van hun behoeften kunnen bedrijven een of meer van deze technologische innovaties toepassen om hun toeleveringsketen en logistieke processen te optimaliseren. Het gebruik van systemen voor het in real time volgen van last-mile leveringen is echter een onmiddellijke noodzaak voor organisaties die succesvolle klantervaringen willen leveren.