Wat is de werking van motorolie?

De motorolie verversen is het meest voorkomend onderhoudsklusje aan de motor. Door de fabrikant wordt voorgeschreven om ongeveer elke 6 duizend tot 12 duizend km of minimaal één keer per jaar de motorolie te verversen. We kijken naar de werking van motorolie en zetten een paar feiten op een rijtje.

Als we gaan kijken naar wat motorolie doet moeten we beginnen met het kijken naar wat de functies van motorolie zijn. Hieronder een aantal belangrijke functies:

  • Het verminderd de wrijving tussen de bewegende onderdelen en het voorkomt zo oververhitting waardoor er slijtage van de onderdelen beperkt blijft.
  • Koeling van de motor doordat de olie warmte uit de heetste delen van de motor meeneemt naar plekken waar de warmte weer kan worden afgevoerd (bijvoorbeeld een oliekoeler)
  • De binnenkant van de motor wordt schoon gehouden door olie. De vuildeeltjes worden namelijk ‘zwevend’ gehouden en wordt er voorkomen dat deze gaan samenklonteren.
  • Beschermt tegen corrosie (= een ongewenste aantasting van een metaal uitgaande van het oppervlak door een chemisch proces)
  • Zorgt voor een voldoende smering van alle bewegende delen bij elke temperatuur, dus ook bij zeer koude starts en zeer hoge belastingen

Kies voor de goede soort olie, uw motor moet natuurlijk lang meegaan. Er zijn verschillende soorten merken olie: shell motorolie en castrol 5w30 bijvoorbeeld.

Een belangrijke tip! Zorg ervoor dat je motorolie regelmatig peilt, gebruikt de olie nooit langer dan een jaar. Het voorkomt dure reparaties bij de garage 😉