Wat verplicht de wet over motorhelmen?

Motorhelmen moeten volgens de Nederlandse wet gekeurd worden door het ECE. Zorg altijd dat er een ECE 22.05 keuring op de helm zit, dan weet je zeker dat je de wet van motorhelmen niet overtreed. De ECE 22.05 is op dit moment de nieuwste keuring en die is te vinden op de achterkant van je motorhelm. Maar dan blijft de keuze in helmen alsnog erg groot. Hoe maak je nu de juiste keuze uit al die verschillende helmen? Daarbij moet je vooral letten op de pasvorm.

De pasvorm

Ieder model motorhelm heeft zijn eigen pasvorm. Daarom is het zeker aan te raden om de helm in de winkel te passen en niet online te kopen. Dan kan je samen met een medewerker van de winkel kijken of de helm de juiste pasvorm heeft. Daarnaast speelt de motor waarop je rijdt ook nog een rol. Een crossmotor of andere sportmotor vraagt niet om een jethelm. Verder in dit artikel wordt er wat dieper ingegaan over de verschillende soorten helmen.

Soorten motorhelmen

Integraalhelm: Deze helm wordt ook vaak de basis helm genoemd. De integraalhelm is de sterkste onder de helmen en tevens is deze ook het veiligst, omdat je hele gezicht bij deze helm altijd bedekt is. 

Systeemhelm: Deze helm heeft veel weg van de integraalhelm. Het verschil tussen deze twee helmen is dat een systeemhelm opengeklapt kan worden. Hierbij kan de kinnebak omhoog of naar achter geklapt worden. Door deze extra mogelijkheid is de ventilatie ook een stuk beter dan in vergelijking met de integraalhelm. Wil je een systeemhelm kopen? Je kunt een systeem helm kopen bij Champion Helmets.

Jethelm: Deze helm is geheel zonder kinnebak oftewel kin beschermen. Deze helmen zijn ook niet geschikt voor het rijden van lange afstanden of rijden met hoge snelheden. Kortom deze helm is minder veilig dan de andere helmen, maar prima bij gebruik van scooters, of voor motor eigenaren die de snelweg mijden.